Scoil: Sliabh Liag

Mín na bhFiann, Co. Dhún na nGall
Caitlín Nic An tSaoir

Ar an leathanach seo

1. Bhí lánmhain ann fad ó shoin agus bhí mac amhain acú. Fuair an bhean bás agus phós seisean arais.
    Ní rabh an dara bean maith dó’n ghasúr. Bhíodh aige lé oibruighadh go cruaidh dí agus nuair a fuair a áthair bás ní rabh beo ar bíth air.
    Ba é an tiomna a rinne an t-áthair da bpósfadh an leas-mháthair áth-uair gurbh leis an gasúr deireadh nuair a bhéadh sé bliadhan ‘s fíche.
    Pós sí arais agus bhí sí comh beag dé shásadhsin anois leis an ghasúr nach labhairfeadh sí fein leis nuair a bhéadh sí ag iarraidh air dadaí a d’eánamh acht cómhartha thabhairt do.
    An lá bhí’n gasúr bliadhan ‘s fiche thug sí cómhartha mar ba gnáthach do na géacha a chuir isteach acht d’freagra seisean:-
    “Cé gur gearr atá idir indiú agus indé,
    Is giorra na sin bhíonns an léun ag teacht.