Scoil: Sliabh Liag

Mín na bhFiann, Co. Dhún na nGall
Caitlín Nic An tSaoir

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an bhaile. Goidhé bhí acht Sgálan ar an cnoc agus bhí Sagart ann an mhaidin seo ag léigheadh Aifrinn agus sluagh mór cruinn ag an Aifreann. Thárrang mo dhuine ar an Sgálan agus nuair a thainig sé fa fhad aithne as go bráthach leis an phóbail roimhe an taidhbhse acht cupla fear nar bhfurust eugla a chuir órthú a dfán ag an tSagart.
    Nuair a chonnaic an Sagart cé bhí ann cuaidh sé i n-áiricis agus d’fiafruigh goidé bhí ag chuir buaidhreadh air na shaoil sé gurb é a chuir sé. D’innis sé an t-iomlán do’n Sagart ó thús go deireadh, fa’n leitir, fa’n mhalairt éadaigh, fa’n fear a bhí leis an teach. A chúmhdach, fa’n lágan, fa’n pilleadh agus nach leigfeadh ceáchtar do’n da theach isteach é, agus mar (mar) chaith sé an oidhche sa bhothan. D’aithin an Sagart annsin go deárn siad uilig an fear contrailte do’n chorp a fuarthas san abhainn agus gurb é fear an bhaile-mhóir a báitheadh agus a cuireadh in-ait an [fhir]? seo.
    Ach ba é an chuid ba mheása anois mar bhí a bhean pósda ar fear eile agus nuair a d’innis sé an sgéul seo gur phós sé í ‘sé an freagra thug an air. “Mar phós tú í, caithfidh tú i sgaoileadh arais”.
    AT1792A: The Priest's Pig
    Cait Nic a' t Saoir