School: Com Sheóla (B) (roll number 15646)

Kilmocomoge, Co. Cork
Conchobhar Ó Séaghdha

1. Fadó do chómhnuig daoine in Árd na gCaiseal inaice na trágha ar a nglaodhtar Tráig na Sasanach anois.
    Oidhche thárla go raibh stuirm mór ann agus bhí na tonntacha ag briseadh i gcoinnibh clocha na trágha go feargach.
    Chuaidh muintir na h-áite suas go dtí Árd na Manach, árdán inaice na trága agus do lasadar teine mhór chun na loingeas do choimeád ós na cairrigeacha a bhí ann.
    Amach sa bhfairrige an uair ceadhna bhí long agus í ag troid go cruaidh leis an ngaoith agus leis na tonntacha agus nuair chonnaic na máirnéalaig an teine cheapadar gur á dtreórú i dtreó na h-áite a bhí sí ann.
    Tháinig an long isteach in aice na cairrigeacha agus cómh luath agus do dhein do bhuail an ghaoth i gcoinnibh na gcairrrigeacha í. Do briseadh an long agus do bádhadh gach duine a bhí inti. Do fuartathas an lá na dhíaidh sin iad, agus do cuireadh i bpáirc i aice na trágha iad.
    Tá na h-uaghanna ann fós agus
    Seán Ua Drisceoil