Scoil: Fearainn an Choirce (uimhir rolla 14532)

Fearann an Choirce, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Maoldhomnaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    seasamh leis an mnaoi a bhíodh ag pósadh, bheireadh sí a seail do'n mhnaoi a bhíodh le pósadh. Chuireadh an bhean a bhíodh ah seasamh léithe seail na mná le pósadh uirth. Tá an gnás seo ann fós. Bhíodh gnás eile acu nuair a thaghadh siad in séipéal bhriseadh duine cáca an chloigeann na mná nuadhphósta nó gloine ar an mballa.
  2. Sé an t-am is mó a bpósann daoine roimh an gláise. Tá corr-dhuine agus b'fhearr leis pósadh. Dia Máire agus corr-dhuine eile Dia Luain. Tá sean-fhocal ann a deir "luan soir agus Máire siar" Seo gnás a bhíodh acu. Aon fhear le pósadh a bhíodh le cur faoi shoir o theach a thar pósadh sé Dia Luain; acht is Dia Máirt a phósadh duine a bhíodh le cur faoi shiar ó theach a athar, agus is mar an gcéadhna i dtaobh na mná. Tá an gnás aca fós, acht táid dhá chailleamhaint. Déantar cleamhnas agus socruighgthear an spré atá le fághail acu. Sé an spré a gheibheanns an bhean airgead stoc