Scoil: Fearainn an Choirce (uimhir rolla 14532)

Fearann an Choirce, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Maoldhomnaigh

Ar an leathanach seo

1. Siad na luibheanna atá go dona ag an talamh an chupóg Ruadh, Crúba buidhe agus an Deosadán. Sé an díoghbhail a dhéanann siad, bochtuigheann siad an talamh agus millean siad an talamh. Is ar thalamh mhait a fhásann an Deosadán agus an chupóig Ruadh. Is ar thalamh bocht a fhásann an Neantóg agus na Crúba buidhe. Tá leigheas ag an Meacan Leoin ar láimh a bheadh leonta. Sé an caoi a gcuirteaar in úsáid é a chur le do láimh. Tá an fhiolún go maith le h-aghaidh Canncair. Leigheasann an teangaCapall dóghadh. Leigheasann buachaill an tíghe súile tinne. Tá deiligní air, agus bíonn súgh ann agus cuimiltear do'n tsúil é. Leigheasann lus na bhFranncach é. Sé an chaoi a gcuirtear in úsáid é, é a mheilt agus é a ghlanadh agus an súgh atá ann a fháisceadh, uisce a chur air agus é a ól. Dáthochadh neanntóga éadach acht bhéarfadh sé dath gránda air. Tá nimh insan Meacan Caorach, mar dhá n-íosfadh na caoirigh é chaillfidhe iad. Bhíodh daoine áithrídhe ag cur caoi ar luibheannaibh agus ag leigheas daoine leób. Bhí bean in Árainn ar a dtugtar; Nella an Tower". Bhí sí indon úsáid a dhéanamh de luibheannáibh le daoine a leigheas. Ba as Cillcinde an bhean sin.
      1. cleachtas an leighis
    Máire Ní Fhlaithbheartaigh