Scoil: Fearainn an Choirce (uimhir rolla 14532)

Fearann an Choirce, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Maoldhomnaigh

Ar an leathanach seo

1. Tá cros bhóthar i gCillmhuirbhigh ar a bhfuil trí ainm bóithrín Ghort Callach uisce, agus achar suas uaidh sin tugtar bóithrín Chriag na Réaltóige air, agus achar beag eile uaidh sin tugtar bóithrín Gleainín an Tairbh air. Is é an fáth a tugtar bóithrín Ghort Callach uisce air mar tá tobar san mbóthar ar a dtugtar bóithrín Chreig na Réaltóige air, mar is é an t-ainm atá ar na craigíbh ata timcheall air "Na Realtóige". Tá bóithrín an Arrdhaghairt ann freisin. Sé an fáth a dtugtar an t-ainm sin air mar bhí fear ag obair san bpáirc ann fadó agus sceadáin ghoirt a chuaidh ar a dhinnéar aige agus dubhairt sé "Is goirt an ardha iad seo." Tá boithrín bhuaile na n-Uan ann, agus bóithrín an Chiumach. 'Sé an fáth a dtugtar bóithrín an Chiumach air mar tá sé lán le driseachaibh. Tá bóthar an Chreó Mhóir ann, mar tá creó caorach ann, agus tá bóithrín
        1. infreastruchtúr poiblí
    Mícheál Ó hIarnáin