Scoil: Cill Chuana (uimhir rolla 12782)

Cill Chuanna, Co. na Gaillimhe
Liam Ó Conáin

stad sé go dtáinig sé go stí an tobar arís.
    [1. Sean Ó Cuinnneagáin. 2. Bunantobair, Corrandulla, Gaillimh. 3. 60 bliadhan. 4. Feilméar. 5. Bunantobair]
    Bhí Easbog i mBunantobair fadó dar b'ainm an t-Easbog Ó Ciarbháin. Bhí colaiste mhór aige agus bhíodh go leór scoláirí ann. Bhí dhá dearbhshúir 'sa teach leis freisin darbh ainm Áine agus Máire Ní Ciarbháin. Tá a n-ainmneacha sgríobhtha ar leac mór i Dabhach-Cúna.
    Seo é an rud atá sgríobhtha ann,
    "Guidhe ar son anam Máire, Áine, agus Séamus Ó Ciarbháin." B'é Séamus an t-Easbog. Tá móta ón tobar beannuighthe go dtí an teach mór agus deirtear gurab é sin an bóthar a bhíodh ag an t-Easbog nuair a bheadh sé ag imtheacht go dtí an tobar ag guidhe agus ag teach ar ais arís.
    Pádhraig Ó Gráine
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)