Scoil: Cill Chuana (uimhir rolla 12782)

Cill Chuanna, Co. na Gaillimhe
Liam Ó Conáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    hit against the window and they were turned into turkeys. The hawk turned itself into a ring and put the ring on the woman's forefinger. When her father saw it he told her to sell it. She said she would not. She went out in the barn and she threw the ring in a corner of wheat and it turned into a grain. The turkeys began to eat it, the grain turned into a fox and it snapped the heads off the turkeys and ran off. The man married the woman and they were rich ever after.
  2. Bhí fear darbh ainm Dáithí ó h-oissín ina cómhnaidhe in aice Cnuic Mágha. Bhí sé le na sidheóga gach oidhche. Deireann na sean daoine nach bhféadfadh le na sidheóga aon duine a ghoid muna mbeadh fear nó bean beo leobhtha. Oidhche amhaín bhí siad ag imrcheocht go márgh cuilleann ag goid cailín óg. Nuair a bhí
    Pádhraig A Burca
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)