Scoil: Cill Chuana (uimhir rolla 12782)

Cill Chuanna, Co. na Gaillimhe
Liam Ó Conáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus nuair a bhí sin déanta aige chaith sé an lorg eile uaidh agus chuir sé ina seasamh 'sa bhfairrge é. Léim sé air annsi[n] agus annsin léim sé isteach ar an taobh. Bhí trí lá thart sul a raibh caiple an airm thart ar an gCuan agus bhí Fionn imthighthe uatha.
  2. Na Fianna.
    Deirtear go na Fianna amuigh i bhfásach 'san Aifreac fadó. Ag marbhughadh ainmhidhthe a bhí siad. Mharbhuigh sí an méid ainmhidhe nach raibh siad in-ann na sleaghanna a tabhairt leó. D'fhág siad annsin iad agus d'imthigh siad abhaile. Seachtmhain ina-dhiaidh sin chuaidh Goll Mac Mórna, Caoilte agus Fionn go dtí an fásach leis an gléas airm a tabhairt abhaile leo acht fhad is bhí siad siad [!] 'sa mbhaile tháinig gaoth mór agus chuir sé cnoc gainamhe ós cionn na sleaghanna. Bhí na Fianna ag siubhal leo nuair a casadh fearín a bhí ar leath-chois leo. D'innis Fionn an sgéal dhó agus
    Seán Ó Chuinneagáin
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)