Scoil: Cill Chuana (uimhir rolla 12782)

Cill Chuanna, Co. na Gaillimhe
Liam Ó Conáin

Ar an leathanach seo

1. Tá cathair mór i dtalamh Séamus Ó Gráine i gCathair Mhuiris agus tugtar bábhán air. Na fir a rinne. Bhí siad ag iomchur na clocha in-aghaidh a mbolg agus sin é an fáth a bhfuair siad an t-ainm Fir Bolg. Tá bábhain eile i gcill-Cathail agus uain mór ann. Níl ina seasamh anois acht na ceithre ballaí agus tá lorg leabaidh saighdiúra ann.
    Deirtear go bhfuil ór i bhfolach faoí agus tá girrfiadh ag tabhairt aire dhó. Tá ceithre túr cruinn beaga ar na ceithre coirnéal de's bábhain. Tá uain eile i gCruic-Éidín i dtalamh Micheál Ó Gráine. Tá seomraí beaga dorcha faoin talamh ann.
    1. Liam Mac Aodha .2. Bailechathaigh, Áth-Chinn, Gaillimh.
    Cathair na gCa[t?]
    Cathair na gCat is an old cave in my village a short distance from my home. In the old days, tradition tell that hare supposed to be a sidheóg took cover there and people
    Teangacha
    Seán Ó Chuinneagáin