Scoil: Cill Chuana (uimhir rolla 12782)

Cill Chuanna, Co. na Gaillimhe
Liam Ó Conáin

1. n t-Easbog agus na Pingineacha Ruadha.
    Bhí Easbog i mbun-an-tobair fad[ó] agus bhí buachaill aimsire aige dár b'ainm "Hughie Lord". Bhí go leó[r] airgid i bpinngneacha ag an t-Easb[og] agus chuir sé i gcoirnéal i seomra iad. Heis tamaill bhí caonach liath a[g] teacht orra agus chuir sé "Hughie" g[á?] n-ionntó. Bhí cuid aca agus bhí siad glas leis an gcianach liath. "Céard sórt airgid é sin, a "Hughie", ars a[n] t-Easbog. "Ó is droch-airgead é sin arsa "Hughie".
    "Líon isteach i mála é", ars an t-Easbog, "agus chaith amach i nAbhainn Bháithte é." Líon Hughie an t-airgead agus líon sé mála gainn[e?] freisin agus chuir an mála airgid i bfolach faoi'n-a asgaill. Chuaidh an t-Easbog in-aonfheacht leis go bhfeicfe[adh] sé an gcaithfeadh sé amach an t-airge[ad.] Nuair a tháinig go dtí an abha chaith
    Seán Ó Chuinneagáin
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)