Scoil: Cill Chuana (uimhir rolla 12782)

Cill Chuanna, Co. na Gaillimhe
Liam Ó Conáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    leighisfidh mé thú. Thug sí dhó é agus dubhairt sé lei greim a bhaint de'n ubhall sin. Bhain sí greim de agus thuit na h-adharca dhi. Annsin ghlaoidh sí ar mhuinntir an tighe agus dubhairt sí leo é a chuir amach go tapaidh. Ní raibh ar an t-saighdiúr acht é a innsint do'n chlóca é thug an clóca é go dtí an bheirt dearbhrathair agus thug sé an dá rud dóibh. D'imthigh siad abhaile annsin sásta go leór.
  2. Bhi fear ag cúairt i dteach oidhche amháin agus bhí mála caisgín 'sa gcoirnéal in-aice na teineadh
    "Tá faitchíos orm go bhfuil an mála sin in do bhealach is geárr go mbeidh sé folaighthe agus caithte as".
    "Sé dubhairt an fear in-a suidhe ar an mála "Is feárr suidhe in-a bhun ná suidhe in-a áit."
    Liam Mac Aodha