Scoil: Cill Chuana (uimhir rolla 12782)

Cill Chuanna, Co. na Gaillimhe
Liam Ó Conáin

Ar an leathanach seo

1. Tá cloch na h-altóra i dtalamh Ricard De Búrca i gClúid. Bhíodh an t-Aifreann léighte ann in aimsear Seán a t-sagairt. Séard a bhí i Seán droch-bháile agus bhíodh cúig punt lé fághail aige ó na Sasannaigh ar chuile cloigeann sagairt a gheobhadh sé. Tá áit eile i gCorrandulla a tugtar poll na mionán air agus bhíodh an t-Aifreann léighte ann freisin in aimsear Seán a tsagairt. Bí sagart óg gléasta i gculaith fir tíre agus é mar buachaill aimsire ag na Dómhnallan i Sídhlán in aice Tuaim. Bhiodh sé ag léigheadh Aifreann síos in gclais ar chúl séipéil teamphuill na mbráthair. Clais an Aifreann a tugtaoí air. Bhí sagart eile ina chomhnaidhe in-aice le loch Corrib agus bhí dearbhsúir de Sheán a t-sagairt ina bhean tighe aige. Bhí sé fhéin agus an séiplíneach ag dul amach go h-oileáin a bhí i Loch Coirrib agus bád
    1. am
    Teangacha