Scoil: Cill Chuana (uimhir rolla 12782)

Cill Chuanna, Co. na Gaillimhe
Liam Ó Conáin

1. An Muilneór agus an Bás.
    Bhí fear de chloine "Kilroyne" agus muilneór plúir a bhí ann. Bhí saidhbhreas mór aige. Bualadh tinn é agus tháinig an bás ag colbha na leabthan aige. "Maise shíl sé orm gan gleó gan torann. Sé an samhail a bhí ar a ghuailne na péire maide sniomhtha agus bhí béal a chléibh mar a bheadh tom fraoigh." An de mhuinntir Chnuic-Mhágha thú na de mhuinntir Chnuic-Sídhe thú na an sguradh as Éirinn gan thú," adeir "Kilroyne" Maise, ní de mhuinntir Chnuic Mhágha mé na de mhuinntir Chnuic-Sidhe mé ná níor scuradh as Éirinn gan mo bhuidheachas mé, acht is mise an bás a bhéarann an t-olc agus an maith liom, an t-og agus an críon Bhéarfaidh mé Bhéarfaidh mé [!] an leanbh ó'n gcíoch liom agus bhéarfaidh mé tusa anocht gan sgíth liom,"
    Seán Ó Chuinneagáin
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)