School: Dún-dá-radharc (roll number 15009)

Dún Dea-radhairc, Co. Cork
Siobhán, Bean Uí Shéaghdha

1. Tá a lán bóithre sa cheanntar so. Seo a n-ainmneacha:- Bóthar an t-Séipéil, an Bothar Láir, Bóthar Ghaorthaidh agus Bóthar Baile Mhúirne íad go léir ag rith soir go dtí Maghchromtha.
    Deireann na daoine gur deineadh Bóthar Bhaile Mhúirne sa bhliadhain míle ocht gcéád seacht is ceathracha agus go raibh na mná ag obair ins an mbóthar san agus pinghin an lá mar phágh aca. Deineadh Bóthar an t-Seipeil agus an Bothar Láir fadó ó shoin. Ní fios cathain.
    Deireann na sean-daoine go riabh casaín ag dul tresna na páirceanna ó Bhaile Uí Bhuaidh go Maghcromtha sa t-seana aimsir agus steipeanna ins gach gclaidhe i dtreo go mbeadh daoine ábalta dul treasna. Is tré na casáin sin a chuaidh na daoine ó'n taobh so de'n pharóiste go Maghchromtha, nuair a bhíodar ag suibhal.
    Tá casán ag rith tre stráice leathan de thalamh sléibhe ar a dtugtar an Grianán agus Ceímin na Much a tugtar
        1. public infrastructure
    Dómhnall Ó Conaill