School: Dún-dá-radharc (roll number 15009)

Dún Dea-radhairc, Co. Cork
Siobhán, Bean Uí Shéaghdha

1. Sé Naomh Laichtín naomh duthchais paróiste Cill na Martar. Fadó nó leath céad bliadhan ó shoin ar a laighead bhí an pharóiste sin agshíneadh timcheall míle slighe níos sia soir ná mar atá sí anois. Bhí cuid de'n Bhaile Fearann Ráth-Laoich sa paróiste an uair úd.
    I lár páirce níl sé ró-fhada ó'n ár dtigh-ne tá clochán beag clúdaighthe le neanntáin. Deirtear go raibh tobar in a áit uair amháin. Tá rian casáin timcheall an clocháin ach níl an tobar san áit díreach anois.
    Deirtear go ndeintí turasanna do'n tobar san fadó mar deirtí go raibh leigheas san uisce. Fé láthair tá sruth fíor-uisce ag rith fé'n talamh. Ritheann sé síos carraig bheag timcheall fiche slat ó'n áit 'na raibh an tobar suidhte. Deallramhuíonn sé go n-éirigheann an sruth fé'n gclochán. Tá an t-uisce san tobar sin go h-an-mhaith. Tá scairtín beag timcheall an tobair. Ní fhéadfadh suidheamh níos deise a bheith ar an dtobairín atá indiu ann.
    Níl fhios ag aoinne cé'n fáth go
    Tadhg Ó Muirighthe