School: Dún-dá-radharc (roll number 15009)

Dún Dea-radhairc, Co. Cork
Siobhán, Bean Uí Shéaghdha

1. Duine de mhuinntir Laoghaire do b'eadh Art Ó Laoghaire. Rugadh é i nUibh Laoghaire áit go bhfuil Béal Átha an Ghaorthaidh agus Ínsegeimhleach anois.
    Nuair a bhí sé na fhear óg chuaidh sé thar lear chun a shlighe-bheatha féin do bhaint amach mar bhí na pein-dhlighthe i bhfeidhm an uair sin agus bhí na Gaedhil fé chois.
    Chuaidh sé isteach i arm na h-Austraí. D'éirigh sé na chaiptín sa mharc-shluagh an airm sin. Tháinig sé go h-Éirinn chun a laethe saoire do chaitheamh. Chuir sé aithne ar Eibhlín Dubh Ní Chonaill agus thuit sé i ngrádh leí agus do pósadh iad. Níor thaithin an pósadh le muinntir Conaill. Is amhlaidh d'éaluigheadar le na chéile. Nuair a bhí síad posta chómhnuigheadar i dtigh Ráth Laoich.
    Eibhlís Ní Ríordáin
    Drom an Gharraí, Co. Cork