School: Dún-dá-radharc (roll number 15009)

Dún Dea-radhairc, Co. Cork
Siobhán, Bean Uí Shéaghdha

1. Níl ach aon Táilliúr sa Pharoiste seo. Is sa bhaile a oibrigheann sé Ní bhíonn aon éadach sa tigh aige acht fé mar a taghadh sé isteach cuige Nuair a cheannuigheann fear adhbhar culaith beireann sé go dtí an táillúir é.
    Níl aon fhigheadóír Gaedhealach i n-aon sa bparóiste seo agus an a shon san is é an t-éadach a geibhtear ná éadach siopa. Is íad seo uirlisí an táilliúra:- Siosúr, miosúr, méarachan snath, snáthad, iarann agus cailch.
    Deintear léinteacha ins na dtighthibh mór-timchealla seo de lín-eadach nú léinteacha olna. Cniotáltar a lán stocaí san áit seo. is sa siopa a geibhtear an snáth mar níl aon bhean túirne san áit.
    Chaitheann an chuid is mó do na mná aosta clóchaí caipín atá deanta de eádhac uasal gach Domhnach. Chaithtear éadaí dubha le buaint taréis báis duine mhuinnteardha.
    Uair amháin do bhí tailliúr i bparóisde Insegeimhleac do thánaig sé go tigh cun cóta mór do dhéanamh do mhac an fheirmeóra. Ní raibh ach Gaedhilg go léir ag muinntir an tighe. Bhí an feirmeoir amuigh sa gháirdín agus ní raibh aon t-snáth ag an táilliúr cun an cóta do fhuaghail agus dubhairt sé Thread! Thread! Thread! Do rith mach an fheirmeóra
    Maighréad Ní Chonaill
    An Drom Réidh, Co. Cork