School: Dún-dá-radharc (roll number 15009)

Dún Dea-radhairc, Co. Cork
Siobhán, Bean Uí Shéaghdha

1. Ní raibh mórán siopaí sa cheanntar so sa t-sean-aimsir agus an chuid is mó aca a bhíann bhíodar ana-bhocht mar do dhein na daoine a gcuid earraí sa bhaile.
    Ní raibh mórán airgid ag na daoine. Bhíodh siopa i n-aice an t-séipéil sa t-sean-aimsir agus bhíodh a lán rudaí á ndíol ann mar arán, tae, isúicre, iallacha, toitíní agus lasáin.
    Nuair a bhíodh muca á reamhrú aca fadó gheibhidís an mhin ón siopadóir agus nuair a bheadh na muca reamhar agus díolta do'n cheannuightheoir is annsan a gheibheadh an siopadóir a chuid féin.
    Bhíodh na h-uibhe go flúirseach aca fadó ach bhíodar an-shaor. Ní raibh ach tistiún an dosaon orrtha nú mar sin. Théigheadh na hucstaerí ó thig go tigh mór-thimceall na dúthaigh ag bailiú na n-ubh agus capall agus cairt aca. Bhí bean mhór láidir sa cheanntar so fadó agus théigheadh sí ó thigh go tigh agus ciseán ar a drom aici ag bailiughadhubh
        1. trade
    Nóra Ní Chríodáin