School: Dún-dá-radharc (roll number 15009)

Dún Dea-radhairc, Co. Cork
Siobhán, Bean Uí Shéaghdha

1. Bhí fear ann fadó agus bhí muc aige agus bhí sé ana-chenamhail ar an muic agus do bhíodh ál banbh aice sa bhliadhain. Na banbhaí a bhíodh aice bhídís níos fearr ná aon bhanbhaí eile ar an aonach. Ach sé an rud a thuit amach ná gur chuaidh sí amú air agus do lorg sí i ins gach aon áit ar fuaid na paróiste agus do theip air i d'fhághail.
    B'é nós na paróiste sin ná aon lánamha a bhí le pósadh do glaoidhtí trí Domhnach ó'n altóír sar a bpósfaí íad. Ach an Domhnach deirineach a glaodhadh íad do cheap fear na muice gur b'é an mhuc a bhí á glaodhadh agus dubhairt sé "An raibh spota dubh ar a thóin, a athair" agus le na línn san cuireadh suas gean gáirí agus do rith an cúpla a bhí le pósadh amach an doras mar cheapadar gur umpa féin a gháir an pobal.
    Eibhlís Ní Ríordáin
    Drom an Gharraí, Co. Cork