School: Baile 'n Fhirtéaraigh (B.) (roll number 10755)

Ballyferriter, Co. Kerry
Michael Ó Conchobhair

Daoine Cáiliúla - Fir Láidre

Do léi mórán daoine cáileamhla tímcheall annso fadó. Bhíodar éigin, láidir, i bhfad níos láidre ná na daoine atá anois ann

Fir láidre
Do bhí fear in árd na caithne fadó agus ní fhéadfaidh aoinne an lasadh caide a léi aige (fadó) do shárú. Is é an ainm a bhí air ná Seán Ó Conaill. Do léi sé ráidthe leis gur léim sé seo geata thráighlí rud ná feadfadh aon duine eile a dhéanamh. Tá geata i Ráth Fhionáin agus tá sé árd go maith agus deirtear gur léim Mícheál Ó Gríbhthín ó Cheann Trágha agus Pádraig Ó Domhnaill ó leathtaoibh é agus níor fhead aoinne eile dá raibh láithreach é léimeadh acht iad. Is amhlaidh a bhíodar ag imirt caide, agus bhí a lán cluichí eile leis aca. Ar deireadh nuair a bhíodar ag dul abhaile, in ionad an gheata a d'oscailt, is amhlaidh a léimeadar

Sean Ó Mainín
Ballineanig, Co. Kerry