School: Baile 'n Fhirtéaraigh (B.) (roll number 10755)

Baile an Fheirtéaraigh, Co. Kerry
Michael Ó Conchobhair

1. Na Prátaí.
    Cuireann gach duine annso timhcheall prátaí gach bliain, mar is iad na prátaí an gnáth biadh a bhíonn aca, agus muna mbeadh iad ní bheadh faic aca lé n-ithe. Is é an feirmeóir féin a d'ullmuígheann an talamh san Earrach, agus bíonn sé ag obair go cruaidh ag treabhadh is ag cur. Ar dtúis tarraingtear aoileach amach ar an ngort, agus leagann sé na h-ualaíghe na líntígheacha ar an bpáirc. Nuair a bhíonn deireadh tarraingthe aige faigheann sé a shluasad, agus leathann sé an t-aoileach ar an ngort. Annsan faigheann sé seisreach agus ceachta agus treabhann sé an gort in na leapthacha. I rith an ama seo ni bhíonn bean an fheirmeóra díomhaoin. I dteannta obair an tíghe bíonn uirthe na scioltáin a
    Seán Ó Mainín
    Baile an Éanaigh, Co. Kerry