School: Baile 'n Fhirtéaraigh (B.) (roll number 10755)

Baile an Fheirtéaraigh, Co. Kerry
Michael Ó Conchobhair

1. Rugadh Piaras Firtéir i mBaile Uachtrach agus crochadh é i gCill Áirne timcheall 1653. Níl aon deimhin go raibh muirear ar Phiaras File Léigheanta a b'eadh é. agus saighdiúr cródha ag cáineadh 's a' troid na Sasanach. Bhí sé go h-iongantach chun cártaí a dh'imirt.
    Deirtear gur ghaibh file chuige chun cártaí a dh'imirt leis. Is é an ainm a ghlaodh an stróinséir ar féin ná an "file folamh. Pé scéal é thosnuigheadar ag imirt, ach chuir Piaras scathán taobh thiar do chun go bhféadfadh sé a cártaí a léigheamh. Ní raibh aon chárta ag an stróinséir ná feacaidh sé de bhárr an chleasa. Ar maidin bhí an stróinséir briste.
      1. poetry
    Liam Bhudhlaeir