School: Baile 'n Fhirtéaraigh (B.) (roll number 10755)

Baile an Fheirtéaraigh, Co. Kerry
Michael Ó Conchobhair

1. An Droch Saoghal.
    Do luig an droch saoghal go cruaidh ar mhuinntir an ceannthair seo. Fuair morán daoine bás docras, agus d'imthig a thuille aca go h-"America". Tháinig an dubh ar na prátaí, agus lobhadar ins na puill, agus na sciobóil.
    Do bhí fear saidbhir i gCorcaig an bhliain sin dár bh'ainm an Tíghearna Ó Séaghdha, agus glac sé truagh de mhuinntir an ceanntair seo, agus thug sé céad nó leath chéad prátaí síl do gach feirmeóir i gcomhair na hath-bhliana. An bhliain a teip an práta dh'fhás na turnapí, agus bheiridís iad i dteanntha na gcnámh feóla. Chuireadh an cnámh blas na feóla
    Bean Uí Luibhéad
    Baile an Éanaigh, Co. Kerry