School: Baile 'n Fhirtéaraigh (B.) (roll number 10755)

Baile an Fheirtéaraigh, Co. Kerry
Michael Ó Conchobhair

1. Nósa oidhche Shamhna.
    Is iad na nósa chéadna a chleachtuigheadh na daoine fadó oidhche Shamhna agus a chleachtid anois. Acht má seadh, bhiodh críona agus óg á gcleachtadh. Ní mar sin atá an sgéal anois ní bhíonn acht an t-aos óg á gcleachtadh. Bhíodh ana spórt ag na daoine fadó oidhche Shamhna. Bhiodh tig áirithe sa bhaile ceapaithe ag an ndream óg agus críona i gcóir oidhche Shamhna. Bhíodh seana-mhná, mná óga, sean daoine, agus daoine óga bailithe ag an dtig seo.
    Lé tuiteam na h-oidhche iseadh a thagaidís go dtí an dtig. Thugadh gach aoinne ubhalla leis, agus an té go mbíodh aon bhun cóir air thugadh sé breis leis. Bhí giúis ana fhluirseach
    Tomás O Loinghsigh
    An Riasc, Co. Kerry