School: Eachléim (roll number 12373)

An Eachléim, Co. Mayo
Máire Ní Chróinín

1. (continued from previous page)
    íde teangan dóib agus bhain sé greim ar an niamhóig agus chaith sé uaidh é chomh fada is a bhí sé indon amach sa bhfairrge san áit a rinneadh smidiríní arís di imeasg na gcarraig. D'imthigh na bliadhanta thart arís agus timceall na bliadna 1900 thainic Athair Ó Raghallaigh eile don áit. Fear a chur suim mhór i chuile shórt a bhain leis an sean saoghal in Éirinn d bheadh é. Thosuigh sé ag cruinniú eólais idaobh na naomóige agus fuair sé amach gur rud beannuighte do bhí innti. Chuaidh sé isteach don oileán go bhfeicidh sé an raibh aoinne beo ann a n-aithneóctha(?) an niamhóg dá bhfeicidh sé í. Fuair sé beirt sean-fhear. Annsoin chuir sé na fir óga amach ghá cuartú. Fuair siad pios amáin - píosa cearnógach de terracotta dearg cosamhail le píosa a bheadh imbun Deilbhe- Dubhairt na seanfhir gurab é sin piosa di cinnte.
    Thug an sagart leis é agus níl a fhios ag aoinne céárd a rinne sé leis. Ní rabhadar indon aon chuid eile di a fágail. Deirtear go mbíonn an cuid sin den fhairrge in a bhfuil an
    Éamonn Mac Taidg
    Talach, Co. Mayo