Scoil: Doire an Chairn (uimhir rolla 12976)

Doirín an Chairn, Co. Chorcaí
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

Ar an leathanach seo

1. Fado do bhí bean in a comhnuidhe i Dromití Béara. D'eirig sí roimh lá chun cuiginne a dhéanamh. Ní raibh fhios aici cad é an tam a bhí sé. Do dhein sí an cuigeann agus annsan do chuaidh sí abhaile go dtí an port i gcóir ciseán móna agus nuair a bhí sí ag fille abhaile, do chuaidh tríd casán. Do chonnaic sí capall annsan agus fear ag marcuideacht uirthe. Do baineadh an ciseán ón a dhrom agus do chaitheadh gríosach roimpe. Annsan do thuit an bean i laige ar an dtalamh. D'eirig sí arís agus do chuaidh sí gan aon mhóin go dti a thig féin agus do bhí sí breóidhte ar feadh cúpla seachtmaine. Capall sidhe do b'eadh an capall sin.
    Síghle Ní Shúileabháin
    Seán Ó Súileabháin