Scoil: Doire an Chairn (uimhir rolla 12976)

Doirín an Chairn, Co. Chorcaí
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

Ar an leathanach seo

1. Sé an ainm atá ar mo bhaile dúthchais na Cúilearthach agus tá a bhrígh féin leis mar atá ag gach baile eile. Sé an brígh atá le Cúilearthach nó i bhfad ar deiridh. Tá sí i bhfad níos bige anois ná mar a raibh sí fadó in aimsir an gorta acht mar sin féin tá difiréact mór ar na tighthe fadó agus na tighthe anois. Sé an díon a bhíodh ar na tighthe fado ná tuighe acht is slionadh atá ar na tigthe anois. Tá ceathrar sean daoine san ait acht tá mo shean mhathair an té is sinne acu. Tá sí ós cionn 85 blíadhain. Ní labhrann sí puinn Béarla mar tá Gaedhilg ana mhaith aice. Tá mórán ainmneacha i gCúilearthach i ndíaid rud éigin a thuit amach ann. Ceann acu
    Peig Ní Shúilleabháin
    An Chúil Iarthach, Co. Chorcaí