Scoil: Doire an Chairn (uimhir rolla 12976)

Doirín an Chairn, Co. Chorcaí
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

Ar an leathanach seo

1. Tá loch fé bhun Cnuic a Ceachain agus is é ainm atá air ná Loch na h-Eorna. Loch breágh is eadh é níl loch mar é igCnuc a Ceachain. Loch draoidheachta is eadh é. Bhí fear ag baint easarach in aice na locha ag tuitim na h-oidhche. Nuair abhí an beart bainte aige do chuir sé isteach é agus d'ádruig sé ar a dhrom é agus d'imthig sé leis.
    Nuair abhí sé ag dul thar an loch connaic sé seacht cinn de bhuaidh agus tarbh ag teacht amach as an loch do chaith sé an beart uaidh agus d'imthig sé leis. Nuair achuaidh sé go Barr an Mullach d'feach sé 'na thímpeall agus chualaidh sé coileach ag glaodhach istig sa loch. D'imthig sé abhaile
    Criostóir Ua Úrdail
    Tuairín na Gréine, Co. Chorcaí