School: Doire an Chairn (roll number 12976)

Doirín an Chairn, Co. Chorcaí
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

1. "Liath-choill" is é sin na coill beag nó coill glas. Baile beag iseadh é. Bhí sé tighthe ann uair amháin agus níl act cúig cínn ann anois. Tighthe beaga slinne iseadh iad. Tá siad déanta suas le cúig bliadhna fichead ó sin. Tighthe tuighe a bhí ann roimis sin. Tá suas le ceathrú cuid de'n talamh fóghannta fé choill. Sceach de coill comónta iseadh í. Is minic a gearradh na crainn acht d'fhásidís arís go tapaidh. Deireadh na sean daoine go bhfuil nádúir coille ann. Is iad so an sórd crainn atá ag fás ann Cuileann Col, Sailleach, Dair, Draighean dubh, Sceach geal. Bíonn mórán cnó agus áirne le fághail ann. Tá dhá abha i Liath-choill abha dhearg is abha gharagáin[?] Tá trí loch sa teórainn idir Liath-coill agus Déirlocha, loch a Cheannuidhe loch na Raibhe agus loc a t-Storaig. Deir na daoine eólgaiseach a chíonn loch a Cheannuidhe gur loch dheas é agus go bhfuil uisge na locha
    Síghle Ní Chruadhlaoich
    Liathchoill, Co. Chorcaí