School: Doire an Chairn (roll number 12976)

Derreenacarrin, Co. Cork
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

1. (continued from previous page)
    é fhágaint annsan ag beiriú ar feadh tamaill agus annsan é thógaint amach agus é fásgadh agus an t-éadach a níghe le h-uisce fúar chun an sceadhach a glanadh as. Bhí saghas eile dath ann a cheanuighdís gurb ainm dó bhódh agus sé an slíghe ceadhna do dhathuighdís an t-éadach leis an bhódh agus le sceadhach na gcloc. Phlainin bán is mó a dhathuighdís an uair sin agus bfearr an dath a bhí ar an phlainin féin ná mar a thugaidh an bhódh air mar b'é sin dath na lúaithe buidhe.
  2. Bíodh mórán slighe acu chun éadach do dhathúghadh ins an tsean aimsear. Seo mar a dheineadh mo shean mháthair é. Do ghearradh sí géagán do chrann rúaim agus ghearradh sí suas ina slisneacha
    Siobhán Ní Úrdail
    Tooreennagrena, Co. Cork