School: Doire an Chairn (roll number 12976)

Derreenacarrin, Co. Cork
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

1. An fheócadán an cupóg an buacalán an pruiseach bhuidhe aoileán tailimh an creactach cora phríocháin agus an gút.
    I gcré maith a fhásann an feóchadán Fásann an cupóg, an buacalán, an pruiseach bhuidhe an aoileán tailimh i gcré maith agus i mbhogach. Is i dtalamh bocht bogaig a fhásann an creactach, an cora príocháin agus an gút. Is measa an gút ná aon luibh eile acu mar dá luighfadh ba uirthi crapfí agus millfí iad. Tá an gút go reistúil tímcheall na h-áite seo agus dá bhrígh sin caitheann na daoine bran a thabhairt dos na buaibh an té ná deineann bíonn siad gan bhó gan bainne gan leastair An féar atá ag fás ar oileán a t-Shíoláin deirtear dá gcuirfí na cola amach ann ar feadh tamaill ní thógfadh siad san aon gút.
    Síghle Ní Chruadhlaoich
    Leahill, Co. Cork