School: Doire an Chairn (roll number 12976)

Derreenacarrin, Co. Cork
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

1. Sean caisil a ghlaodhtar ar an gcluiche seo. Beirt páistí imirigheann é. Tarraigeann siad cearnóg le chailc bháin ar an mbórd.
    Tarraigeann siad líne síos suas agus líne eile treasna i dtreó go mbheidhís ag gábhail thar a chéile i lár na ceárnóige. Tarraigeann siad dhá líne eile ó chúinne go cúinne na ceárnóige. Bíonn siad so leis ag gábhail thar a chéile 'na lár. Bíonn ocht coda déanta do'n chearnóig. Annsan gheibheann páiste acu trí cnapaí bána agus an páiste eile trí cnapaí dúbha.
    Bíonn siad 'á chur sios gach re dhuine ins na pínteacha go bhfuil na línteacha ag bualadh i gcoinnibh a chéile. An páiste is túisce a chuireann a chnapaí féin i líne díreach is aige sin a bhíonn an cluiche.
    Síghle Ní Chruadhlaoich
    Leahill, Co. Cork