School: Doire an Chairn (roll number 12976)

Derreenacarrin, Co. Cork
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

1. Tá mórán féilí againn in Éirinn agus ceann acu iseadh "Dá Lá Déag na Nodhlag". Bíonn sé sin againn ó Lá Nodlag go Lá Coille. Laethanna ana bheannuighthe iseadh iad agus ní dheineann na daoine aon obair feirmeóireachta. Bíonn na sean-daoine ag paidiróireacht agus na daoine óga ag déanamh spóirt.
    Ceann eile iseadh lá Bealtaine.
    Tá mórán pisóga ag dul leis an lá san. Ní thugann na daoine amach teine nó bainne nó aon rud mar sin an lá san. Bíonn Lá ‘le Muire againn ar an 25u lá de mí na Márta. Tá sean-fhocal mar gheall ar an lá san. ‘Labharfidh an chúach ar chrann gan duilleabhair má thugfadh. an Cáisg roimh Lá ‘le Muire’’. Oidhche ana spóirt agus suilt do na daoine óga iseadh Oidhche Shamhna.
    Cáit Ní Mhathghamhna
    Séamus Ua Mathghamhna