Scoil: Doire an Chairn (uimhir rolla 12976)

Derreenacarrin, Co. Cork
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

1. Ní raibh aon fhear ann fadó is treise ná gabha agus is é a dhéanadh gach rud as iarann.
    Dheineadh sé claidheamh agus scéith agus cruidhte de chapaill igcóir na saighdiúirí abhíodh ag dul ag troid.
    Stracfadh sé na fialala olca ós na daoine nuair ná raibh aon dhochtúir ann. Ceanghaluigheadh sé píosa córda leis an inneóin agus annsan leis an bhfiacal agus bhíodh an fear ag druidim siar go dtí go stracfadh sé an fhiacal.
    Bhí fear eile agus nuair abhí an fiacal ceanghalte leis an inneóin bhí eagla air druidim siar chuir an gabha blúire iarann isteach sa teine agus dearg sé é annsan thóg sé amach é agus rith sé go dtí an fear agus cuir sé in aice a phus é do léim an fear uaidh agus do strac sé an fhiacal.
    Criostóir Ua Úrdail
    Tooreennagrena, Co. Cork