School: Doire an Chairn (roll number 12976)

Doirín an Chairn, Co. Chorcaí
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

1. Bhíodh sé ana chruaidh ar na daoine fadó an cíos do bhailiú don tighearna talmhan mar ní raibh aon toradh ar beithig an uair sin. Nuair ná bhíodh an cíos i n-am acu cuireadh na tighearna báilí 'á lorg agus tógaidís sin leó cuid des na beithíg agus is minic a thógaidís níos mó ná an ceart leo. Uaireannta bhíodh cath mór idir na daoine agus na báilí. Chuireadh ná mná agus na Páistí clocha isteach i stocaí agus leanidís na báilí dá mbualadh leis na stocaí Uair eile sméaraidís iad le h-uibhe lobhtha. Bhí fear ann agus ní raibh aige acht aon bhó amháin agus níor bhrath sé na báilí ag teacht air go dtí go rabhadar ró ghar dó agus
    Siobhán Ní Úrdail
    Tuairín na Gréine, Co. Chorcaí