School: Doire an Chairn (roll number 12976)

Derreenacarrin, Co. Cork
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

1. Chúaidh fear ón bparóiste seo go dtí Aonach Baile Caisleán chun bó a cheanach. Cheannaig sé an bhó ó fear eile sa pharóiste ar ocht bpúnt. Thug sé abhaile í agus do cothaig sé í ar feadh an Geimhridh. Do dhein sí úth breágh agus bhí gamhain aice i mBealtaine agus núair a chúadar chun í crúdh ní raibh deóir bainne aice. Do thrialeadar cúpla uáir eile í acht bé an scéal céadhna é agus do dhíol sé í ar dhá phúnt 'na colpa.
    Tá fear eile sa pharóiste seo a bhíonn ag ceannac búaibh mórthímpeall na h-áite agus ceannaig sé colapa breágh gorm agus thug sé mála airgead uirthe agus bhí ana áthas air mar bhí an dath chómh deas san cuir sé isteach sa pháirc í leis na ba eile san oidhche agus bhí an oidhche sin ana fhluich agus núair
    Cáit Ní Shúileabháin
    Máire Bean Uí Shúileabháin