Scoil: Doire an Chairn (uimhir rolla 12976)

Derreenacarrin, Co. Cork
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

Ar an leathanach seo

1. Deineadh bóthar Doireancharn tímpeall caogadh bliadhain ó shin. Tá sé ag fágint an bóthar poblíachta agus ag dul síos go dtí an fhairrge. Bhí ceithre fichead fear agus seachtar ban ag obair air. Bhíodar ag teacht ó Gleanngarbh agus ó gach áit sa pharóiste.
    B'é an págh a bhí ag na fir ná seacht sgiling sa t-seachtmhain agus coróínn págh na mban. B'é an obair a bhí ag na mná dhá dhéanamh ná ag tarach fraoch chun é chur ins na ciseacha. B'iad fir Doireancharn 'na Máistirí agus gealaim-se dhuit gurab iad súid na Máistirí crúaidh. Bhóthar ana úsáideach iseadh é mar téigheann glúaisteáin daoine uaisle síos go dtí an fhairrge gach samhradh agus fánann siad síos cúpla lá id dtig Canvas. Bhí mná ón mbaile seo agus ó Túirín-na-Greine ag obair sa bhóthar. Shuidh bean aca ré cnocán lá agus bhí sí ag cniotáíl stoca núair a tháínig an Máístir ós a cionn agus do bhagair sé urithe go bhfaigheadh sí an bóthar abhaile. Is síos i mbun
        1. public infrastructure
    Cáit Ní Shúilleabháin