Scoil: Doire an Chairn (uimhir rolla 12976)

Doirín an Chairn, Co. Chorcaí
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

Ar an leathanach seo

1. Na tighthe a bhíodh acu fadó ní bhíodh acht dhá fhuinneóig ionnta agus cínn tuighe air. Ná tighthe ná bhíodh socruighthe go deas glaodhidís bothán ortha. Ní bhíodh acht leath lochta ortha agus dréimire chun dul súas ann. Bhíodh geatairí i gcóir soluis acu san oidhche agus úaireanta dheinidís a gcoinnle féin. Ar dtúis leachaidís corcán mór geir ar an dteine agus an fhaid a bhíodh sé a leacha bhídís 'á socrú an mhúinle. Chuiridís búaiceas síos tré 'na lár agus chuiridís gad ar a bharr chun é do chiomeád díreach. Annsan thógaidís anúas an chorcán agus scaoilidís isteach sa mhúinle é. Do leigidís annsan é go dtí go mbíodh sé fúar agus crúaidh. Bhainidís an gad as a bhárr agus thógaidís an coinneal amach as an
        1. foirgnimh
    Cáit Ní Mhathghamhna