School: Doire an Chairn (roll number 12976)

Doirín an Chairn, Co. Chorcaí
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

1. Cé gur mhair mórán daoine tímcheall na h-áite seo fadó sar a dtáínig an gorta. Níor mhair acht duine annso agus annsúd 'na dhiaidh tímcheall míle ó na chéíle iad. Do bhaineadar cuid de's na prátaí agus cuireadar i bpollaibh iad acht má dheanadar do lobhadar go léír ins na puill. Deir m'athar nuair a bhí sé féín óg go bhfeaca sé na cladhacha agus na cladáin lán de sliogáín píochád bana agus báirnig. Dubhraigheadh gurbh iad san an biadh a bhíodh ag na daoine bliadhain an ghortaig. Nuair a gheibheadh lín tíghe ar fhad bás geall leis in aonacht ní deintí acht an sean thig a leagadh anuas ortha. Daoine eile a gheibheadh bás cois an chlaidhe ní deintí acht an claidhe leagadh ortha. Nuair a tháínig an min buidhe is í a mharibh na daoine ar fad mar bhíodar ró lag di agus ní raibh fhios acu conus í bheirúghadh. Na daoine atá 'na gcómnaidhe anois san mbaile seo is ó áit éígint eile do Chorcaighe
    Síghle Ní Chruadhlaoich
    Liathchoill, Co. Chorcaí