Scoil: Doire an Chairn (uimhir rolla 12976)

Doirín an Chairn, Co. Chorcaí
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

Ar an leathanach seo

1. Fadó fadó sa tseana aimsear bhíodh tighearna talmhan in gach paróiste agus comhnuigheadh tighearna talmhan an cheantair seo in Eadragabhail. Bhí sé go mór le na daoine saidhbhire agus ba mhinic a chuir sé na daoine bochta as seilbh.
    Bhí gráin ag na daoine bochta air agus ba mhinic a deireadh siad paidir chun é chur amach as a rightacht. Do pósadh é le mnaoí álainn agus bhí clann mór aige agus nuair a bhí sé féin ró aosta do roinn sé an cheantair eadtara. Do chuir se ceann go Túirín na Gréine agus bhí sé chómh holc le na athair dos na daoine bochta agus níor mhaith le na daoine bochta na tíghearnaí talmhan a bheith ós a gcionn i n-aonchar. Tháinig na Tíghearnaí talmhain ró fluirseach ar fuaid na h-áite agus do chuaidh na daoine 'na gcoinnibh agus dubhairt siad go rabhadar fuirseach a dhóithin ceann i gcóir trí nó ceithre paróiste agus do agus do leigeadh mar sin é agus tá sé mar sin ó shoin
    Siobhán Ní Loingsigh
    Tuairín na Gréine, Co. Chorcaí