Scoil: Doire an Chairn (uimhir rolla 12976)

Doirín an Chairn, Co. Chorcaí
Nóra, Bean Uí Shéaghdha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sa bhfalla agus do lasaidís é sin agus lasfaidís é san oidhce igcóir an soluis, agus chuiridís bloc guisé sa teine agus beagán móna. Ar bhárr an tíghe bhíodh slata fighte ar a chéile ar nós cliabhán gan tón ag déanamh an tsímné dóibh. Ní bhíodh ins na sean tighthibh acht leath lochta agus bíodh sé sin ar an dtaobh thíos den tíghe. Ar an dá thaobh eile den tsimné bhíodh dá sciothóg socruighte ar na béamaí chun rudaí a choimead tirm. Uaireannta ní bhíodh acu acht aon fhuinneóg amháin ins na tigtibh agus nuair ná raibh aon gloinne acu is é rud a chuiridís ann ná mála lá de féar, ní bhíodh sé sin ann acht ins an oidhche agus nuair a bhíonn an lá ana fhluich.
        1. foirgnimh
    Siobhán Ní Úrdail