Scoil: Cill Chuana (uimhir rolla 12782)

Cill Chuanna, Co. na Gaillimhe
Liam Ó Conáin

1. Sgéal.
    Uair amháin bhí beirt dearbhrathair agus a máthair in-a gcómhaidhe [!] 'sa dtuaith Lá amháin dubhairt an mac ba shine go raibh sé in am dhó imtheacht le na fhortúin a shaothrughadh. Dubhairt a mháthair go mbeadh dhá cháca déanta aice dhó. Nuair a tháinig lá ar na bhárach bhí na cácaí déanta. D'fhiafruigh a mháthair dhe ce aca a bfheárr leis an cáca mór agus a mallacht nó an cáca beag agus a beannacht.
    Dubhairt an mac go mbfheárr leis an cáca mór agus a mallacht. Thóg sé an cáca mór agus a mallacht agus nuair a bhí sé ag imtheacht sheas sí suas ar sean-bhalla agus bhí gá mallchtú. [!]
    Dimthigh an fear leis go dtáinig sé go dtí abha bheag, shuidh sé síos le píosa de'n cháca a ithe. Nuair a bhí sé ag ithe tháinig mada beag suas as an uisge agus d'fhiafruigh sé píosa-aráin de'n fhear acht
    AT0566: The Three Magic Objects and the Wonderful Fruits (Fortunatus)
    Liam Mac Aodha