Scoil: Cill Chuana (uimhir rolla 12782)

Cill Chuanna, Co. na Gaillimhe
Liam Ó Conáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    d'innis Máire an sghéal di. "Muise, bhí mé ag dul aniar bothar na Caltracha ar ball", adeir an bhean a tháinig isteach. "Chuala mé fuamán taobh istigh de'n chlaidhe. Dhearc mé isteach thar an chaidhe agus seól aige agus é ag sniómhadh flainín thíos i gclais ag bun Chnuic - mágha. Bhí sé ag crónán amhrán dó féin a bhí ghá rádh aige na, "Ní bheidh fhios ag bean an adhbhrais gur Eamonn Houster atá orm-sa", "Ó", arsa Máire, "tá mo giota flainín le fághail agam". Ní raibh an bhean eile acht imthighthe amach nuair a tháinig an fígheadóir isteach agus an giota flainín aige, "Cén t-ainm atá orm", ar seisean. "Éamon Houster", arsa Máire. Chaith sé annsin ar an urlár an giota flainín agus amach leis agus dubhaire sé, "mo bheannacht dhuit agus mo mhallacht do bhéal do mhúinte".
    AT0500: The Name of the Helper
    Seán Ó Chuinneagáin