School: Tráigh Éanna (roll number 16030)

Bá Thráigh Éanach, Co. Dhún na nGall
P. Mac Giolla Bhríghde

1. Scéal (continued)

Bhí fear ann am amháin dairbh ainm Seán. Bhí sé postá ceithre bliadhna sula rabh an cead duine cloinne ann.

(continued from previous page)
    an áit a rabh an fear na luighe agus connaic sé an bás na shuidhe ag (na) cosa an fhir. Ní rabh fhios ag Séan caidé a deanfadh sé bá mhaith leis an t-airgead a bhéit aige. Smaointigh Séan ar phlean leis an fear a leigheas agus an t-airgead a fhághail. D’iarr sé ar na searbhóntaigh an fear a tionntodh bonn is cionn go gásta agus ghearr seisean comhartha na Croiche air Tamaill na diaidh sin léim an fear as an leabhaidh agus bí biseach air. Bhí luthghair mhór ar mhuinntear na toighe agus fuair Séan a t-airgead. Nuair a fuair Séan an t-airgead d’imthigh sé go teach leana. Dól sé an mheid sin nach rabh cós aige le seasamh air. Sa deireadh fuair sé na bhaile idir tuitim agus ag éirigh. Bí sé gearr mhall san oidhche agus nuair a chuaidh sé ar a gluinné le na [cuadh]? urnaighe a rádh tháinig an Bás isteach. D’fiafruigh se do Shéan caidé’n fath i dtearn sé an rud contráilte air-sean indiu. Níor dubhairt Séan dadaidh acht dubhairt an Bás go dtachteochad sé é agus go rachfad sé síos ina sceadamán. Caide’n dóigh a dtiocfad le beadhathach mór cosamhail leat sa
    AT0332: Godfather Death
    Brian Ó Dubhthaigh