School: Tráigh Éanna (roll number 16030)

Bá Thráigh Éanach, Co. Donegal
P. Mac Giolla Bhríghde

1. An Gasúr Amadac.
    Bhí gasúr agus bhean ann uair amain agus bhí siad iongantach bhocht. Lá amhain d’imtigh an gasúr agus fhuair sé phigeann. Thug sé leis an pigheann ann na láimh agus chaill sé é. D’imthigh sé leis an darna lá agus fhuair sé pigin bainne. Cuir sé an pighin ann na phoca agus doirt sé uilig é. D’imthigh sé leis an tríomhadh lá agus fuair sé cat agus cuir se an cat suas ar a ceann agus scríobh an cat uilig e. D’imtigh se leis an [du]? lá ná diaidh sin agus fuair sé giota mór feola. Cuir sé corda ar agus tarraingt sé na diaid e. Nuair a tainig sé na bhaile b’eigean do na mathair e a cathaid amach. D’imtigh sé an lá na diaidh sin agus fuair sé asal. Bhí nigeann ag an rí agus bhí sí bodhair da mbainfiadh duine ar bith
    Cormac Ó Canann
    Máire Mac Meanman