School: Tráigh Éanna (roll number 16030)

Bá Thráigh Éanach, Co. Donegal
P. Mac Giolla Bhríghde

1. Sgéal fa feamrach Muire
    Bhí bean na comhnuidhe i mBhaile an Droichead agus ba gnáthach léithe Feamrach Mhuire a bhaint agus a brúith dón neallach. Thoisigh sí a buaileach maistread lá amháin agus da mbéadh sí dá bhualadh ón lá sin go dtí an lá indiu ní tiocfhad im ar bith air. Rinne sí gach pisreóg acht ní rabh gar ann. Dhearg sí cruth capaill sa teinidh agus chuir sí faoi’n coinneóg táinig rud beag acht bí sé mar béadh bainne ann Chuaidh sí chuig an tsagairt agus rinne sé oifig d’ithe. Nuair a chuaidh sí bhaile thoisigh sí aráis agus tháinig an t-im aie. Bhí na comharsanaigh uilig sa teach. Bhí an chuid is mo do na daoine ag ráit gur bé an Fheamrach Mhuire a ba cionntuigh le deireadh.
    Brian O Dubhthaigh
    Maire Ní Dubthaigh