School: Tráigh Éanna (roll number 16030)

Bá Thráigh Éanach, Co. Donegal
P. Mac Giolla Bhríghde

1. Séan agus a mháthair Ánna.
    Bá gnatach leis an gasúr seo a gabhail amach fríd na coillte agus bataí a cruinnuighadh leis an tine a coinneailt i gabhail. Lá amháin nuair a bí sé ag cruinnuighadh táinig sé treasna ar liathroid iongantach bheag. Bhí sé ag amarc air tamaill fada agus sa deireadh sáith se é ina pócha. Ard tráthnóna táinig sé na bhaile agus nuair a d’ol se a cuid tae d’imthigh se amach. Bhí sé ag spáisteoracht tart agus smaointigh sear an liatroid. Chuir sé é síos faoin ta,amh é agus d’imthigh leis síos an bealach mhór. Cuaid se a luighe an oidhche sin agus ar maidín lá ar na barach musgail sé. Le sin d’amharc se amach agus chonnaic sé an crann mor. Amach leis comh gásta agus thiocfad leis agus d’amharc sé suas. Ní rabh barr an chrainn le feicéal. D’imthigh sé isteach ‘un toighe agus d’innis an sgéal do mháthair. Nuair a fuair an gasúr a breicféasta toisigh sé i ghabhail suas an crann. Siubhal sé leis suas no go rabh sé suas ag barr an crainn agus nuair a bhí sé thuas chonnaic sé an caisléan a ba breaghtha a chonnaic súil ar aramh. Fathach a bhí na comhnuidhe annseo agus bi fhíos ag an gasúr seo go muirféadh an fhathach eisean agus a mháthair. Smaointhigh sé ar chleas leis an fhear seo a mharbheadh. Fuair Seaghan spad agus rinne poll mór ag doras an caisléain. Bhí an poll seo iongantach domhan (agus) bhí sé suas le cead tróigh. Fuair sé bataí agus chuir treasna ar an pholl iad.
    Peadar Ó Dubtaigh