School: Tráigh Éanna (roll number 16030)

Bá Thráigh Éanach, Co. Donegal
P. Mac Giolla Bhríghde

1. Píosrógaí
    Bíodh dé nómas ag na daoine sreangán déarg a chróchádh san bhóitheach. Go sháitéagiac éallach a mbéad indiaid bréith. Déirtar go rabh fear agus bean an uair amháin ag rinnéad siad seo agus rábhlád an bhóin.
    [Ag buailéad bainne.] Dá mbéadh maistriughád ghá bhuailéad ag mnaoi agus é dul rítthe leithe an bainne a thabhairt ‘un ime Bá ghnatac crut dearg té a chuir faoi an chuinneóig agus tíocfád an bainne.
    Bó indiaidh bréit. Déirtear nuair atá bó indiaid bréith gur chéart séangán chócháin a chuir tart ar a muineál ar eagla gó ndéanadh duine éiginteacht droch amharc.
    An chailleach phiosrógach
    Déirtear gur ghnathac lé daoine phíorógach a dhul amach gach chéad lá dé bhéaltáine agus séarcán leo. Ráchádh siad go dtí tubár éigin agus bhainéad siad an tuisgé ach amach ar leis an bhlát. San dóigh seo bá ghnáthac leo droch gúid a dhéanamh úctar an bhainne a bheit fhéin agus ná
    Padraig Ó Dubtaigh