Scéal - Toibreacha Naofa

Is beag áit ’nar chaith na naoimh tamall dá saol ná gur fhágadar comhartha éigin ’na ndiaidh gur mhaireadar ann.
I
Tá tobar Naomh Gobnatan i mBaile Bhúirne. Tobar mór doimhin is ea é.
Cítear breac uaireanta ag a bhun. Do chónaigh Sasanach ’na aice uair agus bhi meitheal chun bheith aige lá ag baint prátaí. Do ghlaoigh sé go moch ar an gcailín aimsire chun prátaí a bheiriú dóibh i gcomhair bricfeasta. Chuaigh sí go dtí an tobar chun uisce d’fháil. Chuir sí ag beiriú na bprátaí é. Nuair d’fhéach sí ar na prátaí, nuair ba dhóigh léi go rabhadar beirithe, is amhlaidh a bhí breac istigh sa chorcán agus an t-uisce chomh fuar agus a bhí sé nuair a thug sí ón dtobar é. Bhí fhios aici go raibh rud éigin bun ós cionn san uisce agus chuir si an breac thar n-ais sa tobar arís.
II
Tá ceann eile in aice Maigh Chromtha in áit ar a nglaotar Doire Ruadh. An Tobar Dearg a glaotar air. Tugtar dhá thuras ann gach

Máire P. Ní Chróinín
Gurteenflugh, Co. Cork